Турне зад граница – над 5000 км по пътищата на Европа

Успешно приключи 9-дневното европейско турне на ансамбъла.

На 20 юли бяхме изпратени с китка здравец и пожелания за много късмет лично от кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. Сред изпращачите бяха и зам. – кметът Поля Димова, секретарят на НЧ „Наука –1870 г.” Станка Марешка, Иванка Църова – член на читалищното настоятелство, и още много наши приятели и роднини.

ИТАЛИЯ

Първата ни спирка беше в град Бризигела – един прекрасен италиански средновековен град с къщи, накацали по хълмовете на Тоскано – романьолската част на Апенините, между Фаенца и Равена. Характерни за 8 хил. град са производството на зехтин, който от 1996 г. е със запазена марка „Зехтин екстра вържин от Бризигела”, както и виното, балсамовият оцет, сиренето – все производи, на които би завидял всеки район.

Перфектна организация и посрещане, осъществени лично от спонсорите – г-н Скарпели (местен бизнесмен) и г-н Пламен Пеевски, благодарение на които престоят ни в Бризигела ще остане завинаги прекрасен спомен. Имахме среща и с кмета г-н Мисироли, на която поставихме началото на сътрудничество между нашите два града. Връчихме официална покана от г-жа Донка Михайлова до кмета на Бризигела – да гостува на Петковден, празника на нашия град.

За съжаление на всички ни обаче времето не откликна на отлично свършената работа около концерта ни в историческия театър и само минути след началото бяхме принудени от силния летен дъжд да прекратим танците.

ФРАНЦИЯ

След Италия се съсредоточихме изцяло върху 17-ото издание на ФОЛКЛОРИЯ в побратимения на Троян френски град Перн ле Фонтен. В програмата на Фолклория освен нас бяха колумбийски и португалски състави. Нашият концерт беше очакван с огромен интерес – час преди началото най-нетърпеливите се редяха на касата за билети. Над 800 бяха зрителите в откритата зала в двора на кметството.

Макар и уморени от пътя, нашите танцьори омаяха зрителите с прекрасните си костюми и невероятните танци, изпълнени с огромно настроение и лекота.

Певческото трио Катя Ютерова, Снежана Петрова и Мария Андреева, гостувало тук преди две години, отново накара френската публика да затаи дъх. Но голямата звезда на сцената на фестивала стана петгодишната Мира Попова, която – смело можем да кажем, направи изключителен международен дебют на френска и италианска земя. Чудесният глас, удивителното сценично присъствие, огромният музикален талант в една крехка възраст плениха френската публика. След концерта хората идваха, за да докоснат Мира и да се снимат с нея. На другия ден намериха начин да й направят подаръци.

Фестивалната вечер приключи с благодарности за участието и за прекрасния концерт – от името на градоначалника г-н Габер. Нашата делегация предаде писмо от кмета г-жа Михайлова – благодарност за оказаното внимание и гостоприемство.

 

Домакините – кметът г-н Габер, кметът по културата г-н Дидие Карл, организационният комитет на фестивала и, разбира се, Комитетът за побратимяване в Перн ле Фонтен, бяха виновниците и за още едно необикновено преживяване в рамките на 4- дневния ни престой там: „Вечерта на туристите”. Тя е традиция в малкия провансалски град, която привлича туристи от цяла Европа. На вечерята, организирана до крепостните стени на града, имаше хора от Белгия и Холандия, както и много българи, живеещи в околността. Общо бяхме над 250 човека.

Любезните домакини ни посрещнаха с „Македонско девойче” и пиле по провансалски, сервирано в троянско гювече.

РАВНОСМЕТКА

Смело можем да кажем, че кулминация на празника Фолклория в Перн ле Фонтен бяха танците на ансамбъл „Траяна”, които завладяха гостите с българските ритми и настроение. Зам. – кметът г-н Дидие Карл поздрави всички и каза заветното: „…това е истинско приятелство, истинският смисъл на побратимяването…”. Безспорен е фактът, че културното опознаване на народите е необходимата спойка на съвременна Европа.

Удивително е желанието на нашите приятели от Комитета за побратимяване в Перн ле Фонтен да посредничат в представянето и запознаването на европейците с България. Всеки един от тях обича страната ни, обича хората тук, открил е много приятели у нас и се стреми на всяка цена да сподели с другите своето топло усещане.

Освен задължителната програма ние успяхме да се насладим на невероятни кътчета в Европа, сред които – Монако, Авиньон, Верона, Венеция и др.

Изминахме над 5000 км по пътищата на Европа, но умората беше в сянката на незабравимите спомени от европейското турне.

Огромна благодарност към нашите превозвачи – „Нешев” ООД – Троян и лично към Пламен Нешев и Васко!

Благодарствено писмо от френските ни приятели

Ето и пълният текст на благодарственото писмо на г-н Дидие Карл, изпратено след нашето завръщане:

“Здравейте, приятели от фолклорен ансамбъл „Траяна”,

Държа специално да поздравя фолклорния ансамбъл “Траяна” от гр. Троян и да благодаря на всички вас за идването ви в Перн ле Фонтен, където бях много щастлив да ви посрещна .

Позволявам си да вярвам, че тази среща ще бъде нов подтик за нови взаимоотношения, за да изградим заедно още по- богато на приятелство бъдеще.

Побратимяванията трябва да бъдат значим фактор за представяне на културните различия в Европа. Нека използваме нашите култури като средство за комуникация, с общото, което ние споделяме вече – братството.

Мисля, че обменът между гражданите е предпоставка за безценно културно обогатяване. Трябва да продължим това общо дело и да го споделим с по-голям брой хора.

Аз и членовете на Комитета за побратимяване ще се радваме да реализираме и в бъдеще общи проекти.”

Приятелски поздрави:

Дидие Карл

Зам-кмет по културата,

националното богатство и Туризма

Перн ле фонтен

 

пн, август 6 2012 » Новини

Login